Outdoor club :: Aktuality

Aktuality

Nejvyšší vrcholy Afriky

10-11/2024

Nejvyšší vrcholy Afriky – studie 2024

Vrcholy v nejvyšších afrických pohoří jsou tyto: Mt. Stanley v Ruwenzori (5.109m, Uganda), Ras Dashen v Simien (4.550 m, Etiopie), Jbel Toubkal ve Velkém Atlasu (4.146m, Maroko) a Thabana Ntleyana v Drakensbergen (3.482 m, Lesotho) a dvě nejvyšší: Kilimandžáro (vrchol Uhuru, 5.895m, Tanzánie) a Mt. Kenya (trekový vrchol Lenana 4.985m, abs. Nelion 5.199m, pouze horolezecky, Keňa). Vylézt na všechny v rámci jedné výpravy sice není zcela nemožné, ale v praxi nerealizovatelné. Vybrali jsme proto dva cíle, které leží v navzájem dosažitelné vzdálenosti, jsou nejsnáze dostupné:

•    Mt. Meru 4.600 m ; Tanzánie - Arusha, uvádí se někdy (chybně) jako 3. nejvyšší hora Afriky
•    aklimatizace)
•    Kilimandžáro – Kibu, Uhuru 5.900 m; Tanzánie – Moshi.
•    Mt. Kenya (Lenana) 4.895 m (trekový okruh); Keňa – Nanyuki

Charakteristika:
V oblasti Kilimandžára a Mt. Meru (vzájemná vzdálenost asi 80km)  je výrazně rozvinutý až hypertrofovaný cestovní průmysl. Patří k určitému folklóru, z větší části povinnému, využít služeb domorodých nosičů, průvodců, kuchařů a dalších pomocníků. Volitelný je pouze jejich rozsah. Na Mt. Kenya se vyjma průvodců, kteří ale nejsou povinní, musí spolehnout každý sám na sebe, platí se jen vstup a kempy. Kilimandžáro a Mt. Kenya jsou vzdáleny cca 1200km.
Všechny tři vybrané hory vznikly jako vulkány, tzn. jedná se o výrazné krajinné dominanty se specifickým složením hornin. Z nástupu je nezbytné se prodrat pásem deštných pralesů do oblasti  alpínských luk s množstvím lobelií, starčeků a netřesků (často endemických) a později velehorského bezvegetačního pásma se zbytky ledovců. Poloha přímo na rovníku nebo v jeho blízkosti vede k pravidelnému střídání různých typů počasí od sluníčka přes mlhy a deště, často až po noční sněžení. Množství sněhových srážek, zejména na Kilimandžáru – navzdory poloze na jižní polokouli, je výrazně vyšší v období listopad-únor.
Na žádném plánovaném vrcholu ani cestě k němu není potřeba horolezecké ani ledovcové vybavení, je ale dobré mít alespoň základní znalosti a dovednosti s pohybem v exponovaném vysokohorském terénu s využitím základních horolezeckých technik bez jištění. Teploty ve vrcholových oblastech klesají v noci k -20°C. Přes den během výstupů zejména v nižších startovacích oblastech bývá +40°C.

Ubytování:
Během výstupu na Mt. Meru se spí v horských chatách ve vlastním spacáku (3 noci), součástí doprovodného týmu jsou ozbrojení rangeři na ochranu před divokými africkými zvířaty (hlavně buvoly, žirafy bývají neškodné). Výchozím bodem je N.P. Arusha, takže součástí výstupu a sestupu je i stručné pěší safari.
Při výstupu na Kilimandžáro se spí ve vlastním spacáku (není podmínkou) a ve vlastních stanech, jako zázemí slouží jídelní stan. Nosiči, kuchaři, myči nádobí, stevardi a vůdci mají vlastní stan
V pohoří Mt. Kenya se spí ve vlastním spacáku a ve vlastních stanech, jako zázemí slouží dřevěné útulny (kde je možné uvařit a trávit společný čas), dokonce i přespat, ale je to dražší a složitější na organizaci.
Před výstupem, mezi výstupy a po sestupu v Tanzánii ubytování v lodžích/hostelech
Po sestupu z Mt. Kenya ubytování ve stanech v raftcampu u řeky Tana. Na závěr plánujeme polodenní rafting na řece Tana (není povinný, není podmínkou, není nárokovatelný)

Strava:
Mt. Meru – jídlo nesou, připravují a servírují domorodci v jídelnách na horských chatách. Každý den ráno každý dostane připravenou dávku jídla na celý den
Kilimandžáro – jídlo nesou, připravují a servírují domorodci v jídelním stanu
o nádobí, jídlo, vaření ani pitnou vodu se nestaráme. Každý den ráno každý dostane připravenou dávku jídla na celý den.
Mt. Kenya – jídlo nesou, připravují na benzínových vařičích účastníci výpravy svépomocí bez servírování. O mytí nádobí rozhoduje los. Pitnou vodu si obstaráváme sami z potoků a ze sněhu, dezinfikuje se převařením. O jídlo během dne se dělíme podle běžných horských pravidel.

Náročnost:
Největším problémem na všech vybraných horách je nadmořská výška, trasy nejsou extrémně technicky náročné. Důležitá je správná aklimatizace, tj. stoupat pomalu. Hmotnost batohu na Mt. Meru a Kilimajaro záleží především na množství krámů, co si každý nabalí, běžně ale nepřesáhne 13 kg.
Na Mt. Kenya se nesená váha může vyšplhat ke 20 kg, proviant se dělí mezi členy skupiny „rovným dílem“ s přihlédnutím k fyziologii a kondici jednotlivce.

Individuální fyzická příprava:
Základem je dobrá fyzická kondice, lze se připravit běháním a delšími túrami s vyšší zátěží. Pro psychickou pohodu je vhodný občasný trénink v lehčím lezeckém terénu (IV.-V. UIAA)

Skupinová příprava:
základem každého úspěchu je vyladěný a sehraný tým, vyhovující parťáci ve stanu atd.; v plánu jsou dva skupinové tréninky. Základem je malá časová a finanční náročnost. Oba budou v Rakousku, ještě přesně nevím kde. Trénink A je zaměřen na obecnou horskou turistiku ve výškách lehce pod a lehce nad 3.000m n.m. Trénink B je již součástí prvotní aklimatizace a i za cenu vyšší technické náročnosti by měl probíhat ve výškách až 3.800 m n.m.

A: cca 4. – 7.7.2024, obecná horská turistika
B: cca 26.-29.9., výšková turistika, součást finální aklimatizace

Vzhledem k extrémní finanční náročnosti (náklady zatím nelze spolehlivě vyčíslit, proto se jedná pouze o studii) existují celkem 3 varianty provedení.
Varianta 1: Mt. Meru a Kilimanjaro, cca 13 dní
Varianta 2: Mt. Meru, Kilimanjaro+Mt. Kenya, cca 18 dní
Varianta 3: Kilimanajro+Mt. Kenya, cca 14 dní.
(Vzhledem k aklimatizační desynchronizaci nelze kombinovat var. 2 a 3. Var. 1 a 2 jsou kompatibilní)

Termín:
Mt. Meru+ Kilimandžáro cca 15.10.-27.10. 2024 (13 dní)
Mt. Meru+ Kilimandžáro+ Mt. Kenya cca 15.10.-1.11.2024 (18 dní)
Kilimanjaro+Mt. Kenya cca 15.10.-28.10.

Minimální počet účastníků: 10

Předběžně předpokládané náklady: cca 100.000 Kč

Předběžný nezávazný zájem vč. preferované varianty v králikárně


 
 
 
-stk, 25.01.2024-

Jana Lhotská, 26.01.2024, 18:00.